De rode schakel

“Een mooi verhaal”

Bij bijzondere bijeenkomsten en kampvuren werd het verhaal van De Rode Schakel verteld. Het is een spannend gelegenheidsverhaal dat gaat over een vriendenkring die na hun padvinderstijd uitzwerven over het land en de wereld.

Bij het verlaten van de troep krijgt de vertrekkende verkenner de Wet van de Rode Schakel te horen met het geheimwoord. Hij krijgt een rood geverfde schakel mee die hij altijd bij zich moet dragen. Die schakel zal hem altijd herinneren dat hij een band heeft met een vriendenkring die (als een ketting) de wereld omspant. En daaruit zal hij moed en kracht kunnen putten in tijden van zorg of gevaar. De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel. Hij belooft met het aannemen van de Schakel andere dragers van de Rode Schakel bij te staan, te helpen en tot steun zijn.

Dit verhaal is letterlijk in de praktijk gebracht door een aantal leden van de Groene Groep. In 1926 is De Groene Schakel opgericht. Het is een groep vrienden die voor 1940 in de Groene Groep actief waren en elkaar trouw beloofden. Sinds de oprichting kwamen de leden 1 keer per jaar bijeen voor een gezamenlijke ontmoeting.

In 1979 ontstaat een tweede vriendenkring, het Voerliedenpalaver. Het zijn leden van de Voermantroep van na 1945. Ook dit is een besloten vriendengroep. Elke twee jaar komen de Palaverleden (met hun partner) bij elkaar voor een vriendschappelijk sociaal-cultureel contact.

Oeds Helmhout

Lees meer over de geschiedenis van De Voerman

Tijdlijn

Vanaf 1917 tot heden…

1907-1941

Er is een traditie in de groene groep.

1945-2007

Herpakken na de oorlog.

Saluut

…aan mijn Voermanleiders.