Binnen de vereniging is het gebruikelijk dat jeugdleden op een verantwoorde manier leren omgaan met materiaal. Daarbij hoort ook het gebruik van een zakmes. Wij vinden het belangrijk om duidelijkheid te geven rondom de regels voor het hebben en gebruiken van een zakmes tijdens opkomsten en andere scoutingactiviteiten.

Waar wordt een zakmes voor gebruikt?
Bij scouting leer je verschillende technieken om op een verantwoorde manier je doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een vlot, het maken van vuur of het bouwen van constructies met hout en touw. Om het doel te bereiken wordt een zakmes gebruikt voor het doorsnijden van touw of het maken van tondel.

Wie en wanneer mag een zakmes?
Jeugdleden vanaf de speltak scouts mogen tijdens opkomsten, activiteiten en kampen een zakmes bij zich dragen. In de regel geldt dat de leiding aangeeft wanneer een zakmes meegenomen mag worden.

Waar moet een zakmes aan voldoen?
Het blad van een zakmes mag maximaal 8,5 cm lengte hebben. Tevens moet het blad inklapbaar zijn. Een voorbeeld van een geschikt mes is het bekende rode Zwitsers zakmes. Deze is inklapbaar en heeft een beperkte bladlengte. Ook multi-tools worden toegestaan. Uiteraard is een inklapbaar zakmes zonder extra functies ook toegestaan.

Welke zakmessen mogen niet?
Alle messen die niet aan eerdergenoemde eisen voldoen vallen af. Dit is inclusief vlindermessen, keukenmessen, maar ook de zogenaamde ‘outdoor messen’. Dit zijn messen die zich niet laten inklappen en vaak met een houder worden geleverd. Houd er rekening mee dat ook de Scoutshop outdoor messen verkoopt. Deze zijn niet toegestaan binnen onze vereniging. Twijfel of het zakmes geschikt is? Ga er bij twijfel vanuit dat het niet geschikt is en neem eventueel contact op met de leiding voor opheldering.

Een zakmes bij je die niet geschikt is of niet nodig is?
Heeft iemand een (zak)mes bij zich wat niet de bedoeling is? Dan wordt deze ingenomen en aan het einde van de opkomst of het kamp weer teruggegeven.