Scoutinggroep de Voerman
Speltak

Stam

Vanaf 18 jaar

Een stam is een ondersteunende “eenheid” binnen scouting. Binnen De Voerman zijn er meerdere slapende en actieve stamgroepen. Los van de activiteit hebben ze allemaal één gezamenlijk doel en dat is de groep ondersteunen. Het motto van de stam is: “Ik dien”

Flexibele schil

Zodra jeugdleden 18 jaar of ouder zijn is het mogelijk om (hulp)leiding of stam te worden. De stam fungeert als flexibele schil voor de groep en ondersteunt waar nodig. Dit kan een simpele taak, een middag hulpleiding bij onderbezetting of deelname aan een kamp.

Stamleden zijn doorgaans ervaren (oud)leden van de groep en zijn daarmee uitermate geschikt voor ad hoc ondersteuning of tijdelijke verlichting. Ze beschikken over veel ervaring, kennis van scoutingtechnieken en weten hun weg binnen de groep te vinden. Voor sommige (oud)leden is de rol als stamlid zeer geschikt omdat er geen wekelijkse verplichtingen zijn.

Stam "Valkenbroeders" die in een avond een poort hebben gebouwd voor Koningsdag 2017.

Parachutespringen met de stam - Scoutinggroep De Voerman

Gezelligheid en verbondenheid

De stamleden zijn vrij om zelf activiteiten te organiseren. Dit hoeft niet altijd een ondersteunende karakter te hebben. Zo worden er geregeld spelletjesavonden georganiseerd, uitjes gepland en kroegen bezocht. Enkele memorabele activiteiten zijn de Escape Room(s) en parachutespringen op Texel.

Omdat men vaak te maken heeft met een eigen agenda wordt er geen globale planning gemaakt. De activiteiten worden vaak ad hoc voorgesteld en uitgevoerd.

Activiteiten en kampen

Bij sommige belangrijke activiteiten worden er vaak stamleden ingezet. Een voorbeeld is de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Ook doen ze geregeld mee met nationale activiteiten zoals Scouting Fundays, Noordelijke Hikewedstrijden en natuurlijk bij het Noordelijke Pinksterkamp.

Stamleden hebben geen jaarprogramma en daarmee ook niet een jaarlijks zomerkamp. Wel staan ze vrij om een eigen zomerkamp te plannen, wat doorgaans niet beperkt wordt door landgrenzen.

Stamleden op zomerkamp in Zwitserland - Scoutinggroep De Voerman