3 mei 2022 Sabine

Waarom wij herdenken

Verbod van Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog - ingezonden door Herman Wessels

Morgen is een belangrijke dag. 4 mei. Op deze dag herdenken we in heel Nederland alle groepen oorlogsslachtoffers. Door het hele land verspreid wordt hier aandacht aan besteed, en in bijna elke gemeente vindt er een herdenking plaats.

Wij van ‘De Voerman’ mogen tijdens deze avond de stoet en de kranslegging van de herdenking in de Gemeente Groningen begeleiden. Een eer, vinden wij.

Nu, zo’n 80 jaar nadat de oorlog in volle gang was, krijgen wij nog steeds verhalen en beeldmaterialen van leden, oud-leden en kinderen van hen doorgestuurd. Dit herinnert ons eraan hier aandacht aan te blijven besteden. Tijdens de Duitse bezetting werden veel verenigingen verboden of ontbonden. Zoals elke scout weet, zodra je ‘familie’ bent geworden van een vereniging, blijf je dat voor het leven.

In de afgelopen jaren hebben verschillende oud-leden ons verhalen verteld over die tijd. ‘De Groene Groep’ (nu ‘De Voerman’), heeft tijdens de oorlog activiteiten ondernomen om te strijden tegen het kwade. Het vervoeren van verboden goederen is hier één van.

Direct na de oorlog was een aantal leden van ‘De Groene Groep’ weer in uniform te zien op straat. Ze hielpen mee bij de wederopbouw, droegen bij aan logistiek en coördinatie en ondersteunden het bouwen aan een nieuwe toekomst. ‘..iedereen te helpen waar ik kan’ is een belangrijk onderdeel van de belofte.

Wij zijn trots op onze groep, op onze geschiedenis.

Scout van de Groene Groep, B.W.G. Wessels, 19 jaar; op de brug van de A-kerk in Groningen.

Scout van de Groene Groep, B.W.G. Wessels, 19 jaar; op de brug van de A-kerk in Groningen.

 

Scout van de Groene Groep, in uniform, onder de Martini Toren.

Scout van de Groene Groep, in uniform, onder de Martini Toren.

 

Scout van de Groene Groep, B.W.G. Wessels (Links), 19 jaar; op de hoek van de Grote Markt in Groningen.

Scout van de Groene Groep, B.W.G. Wessels (Links), 19 jaar; op de hoek van de Grote Markt in Groningen.

Met dank aan Herman Wessels, zoon van B.W.G. Wessels, lid van De Groene Groep tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor het beeldmateriaal.