Naast opkomsten hebben we verdeeld over het hele jaar ook kampen. Dit kunnen kampen van een weekenden tot een zomerkamp van meer dan een week. Op kamp pas je als scout praktisch alle technieken toe. Doorgaans overnachten we in patrouilletenten. Dit zijn grote tenten waar leden met maximaal acht personen in kunnen slapen. Deze tenten worden door de leden onder begeleiding opgezet. Gemiddeld hebben we 3-5 kampen in het jaar en worden tijdig aangegeven via de e-mail. Hierin staan details van het kamp, aandachtspunten, betalingsgegevens en contactgegevens.

Wat moet mee?

“Een scout is altijd voorbereidt”. Een leidende motto bij het inpakken van de kampeerspullen. Elke scout wordt verwacht een backpack te hebben. Dit is een grote rugzak wat gebouwd is om veel/zwaar materiaal comfortabel mee te nemen. Aan de tas kan vervolgens ook nog materiaal vast gemaakt worden, zoals: een slaapmatje, een (1-3 pers) tentje, kookgerei en een vouwstoel. Niet alles is elke keer weer nodig. Zo gebruiken we haast nooit kleine tentjes en wordt kookgerei samen met andere algemene voorzieningen door de leiding meegenomen. Een week voor kamp krijgen de leden een e-mail met de laatste gegevens waar ook een paklijst bij hoort. Ben je een paklijst kwijt? Dan kun je heel simpel een samenstellen door de volgende vragen aan jezelf te stellen:

 • kan ik slapen
  Matje, slaapzak, kussen, knuffel, zaklamp
 • kan ik eten
  Bord, mok en bestek (BMB), theedoek
 • kan ik me wassen
  Handdoek, washandje, zeep, deo en andere verzorgingsgebeuren
 • kan ik me kleden
  uniform (incl. das!), berg-/wandelschoenen, ondergoed, sokken, broeken, truien, t-shirts, regenkleding
 • ben ik nog wat vergeten?
  Medicijnen, themaspullen, vrijetijdspullen etc.

Wat wel belangrijk is om te weten dat bij scouting spullen doorgaans sneller stuk gaan dan in het dagelijks leven. Daarom is het raadzaam om breekbare en waardevolle spullen thuis te laten. Alles wat je meeneemt op kamp is voor eigen risico, inclusief mobiele telefoons en ander materiaal. Materiaal wat voor scouting speciaal wordt aangeschaft, bijvoorbeeld: uniform, hiketas, berg-/wandelschoenen zijn doorgaans duurzaam en extra stevig voor dit soort activiteiten.

NPK

Het Noordelijke Pinkster Kamp is een jaarlijkse kamp waar bijna alle noordelijke scoutinggroepen aan mee doen. NPK wordt altijd in het weekend rondom Pinksteren gehouden en start voor de scouts op vrijdag tot en met dinsdag. Tijdens deze dagen strijden de leden per groep en per nederzetting voor een prijs. NPK wordt gezien als hét kamp binnen scouting. Tijdens NPK komen alle scoutingtechnieken aanbod. De scouts moeten hun eigen tent opzetten en onderhouden, een eigen keuken en tafelvuur bouwen, ‘s avonds koken op houtvuur en nog veel meer! Elk jaar zit je als scoutinggroep binnen een nederzetting. Elke nederzetting heeft ongeveer zes scoutinggroepen wat elk jaar weer varieert. Met de nederzetting wordt er ook weer gestreden tegen andere nederzettingen. NPK wordt gezien als een zwaar en hectisch kamp, maar daarnaast ook een leuk en gezellig kamp. Kampgeld varieert per jaar en is vooral afhankelijk van de mogelijkheden voor materiaalvervoer en de afdracht aan NPK zelf. Voor meer informatie ziewww.noordelijkpinksterkamp.nl

Oefenkamp (OeKa)

Voor NPK hebben we altijd nog een soort van oefenkamp. Deze oefenkamp, verkort OeKa, wordt meestal een paar weken voor NPK gehouden. OeKa is meestal één of twee dagen en is de ultieme oefening voor NPK aan. Deelname aan Oefenkamp en NPK zien we als een verplichting binnen de groep.

Zomerkamp

Aan het einde van een seizoen, in de zomervakantie, is er altijd een zomerkamp. Op zomerkamp gaan we met de hele groep naar een plek binnen of buiten Nederland en blijven daar ongeveer een week. Tijdens dit kamp draait het vooral om een leuke afsluiting en minder om de technieken. De laatste paar jaren zijn naar de volgende plekken geweest: Terschelling (2010), Schoonloo (2009), Veluwe (2008) en Duitsland (2007). De plannen worden meestal in het begin van het seizoen bekend gemaakt. De details over dit kamp komt pas na NPK, alles alle drukte weer voorbij is.

Regio Kaderkamp

Elk jaar is er rond maart-april een weekendje gereserveerd voor het Regio Kaderkamp. Dit is een kamp voor leiding en kaderleden (zie opkomsten > kader voor uitleg over wat kader is). Tijdens dit kamp gaan alle patrouille leiders en assistent patrouilleleiders gezellig op kamp met een groot aantal andere scoutinggroepen uit deelgebied Groningen-Zuid. De locatie is elk jaar anders. De invulling komt veel met elkaar overheen > scoutingtechnieken en samenwerken en/of strijden met andere scoutinggroepen. Kaderkamp is meestal van zaterdag op zondag. Details over dit kamp worden naar alle kaderleden gestuurd. De overige leden hebben dat weekend geen opkomst.

NJK

Nieuwjaarskamp is een kamp wat meestal rond februari gehouden wordt. Dit is een gezamenlijk kamp met de welpen, explorers, stam en wij als scouts. NJK wordt doorgaans in een kampeerboerderij gehouden en richt zich op gezelligheid en het inluiden van het nieuwe jaar. NJK wordt niet elk jaar gehouden.

Overige kampen

Naast deze kampen zijn er geregeld kleinere kampen verspreid over het seizoen. Deze kampen staan meestal in teken van scoutingtechnieken.

 

Geef een reactie