B E I J O P R V W
1 april 2018 Secretaris

Endurance

VBell-tent Endurance in gebruik door de Groene Groepanaf 1927 zien we op veel foto’s de “Bell-tent” in gebruik, een éénstoks enkeldaks tent van zwaar kwaliteitsdoek, in de vorm van een luidklok (bell). Dit type tent is tot ontwikkeling gekomen en in gebruik genomen tijdens de eerste wereldoorlog als onderkomen voor soldaten. Een “bell-tent” is bij de Groene Troep (en later bij de Groep) tot 1940 bekend als de “Endurance” en doet dienst als troeptent, materiaaltent en als leiderstent.

De naam is afkomstig van het schip van poolreiziger en ontdekker Shackleton, dat in 1914 tijdens een Zuidpool expeditie is vastgelopen in de Weddell-zee. Eerder hebben de poolontdekkingsreizigers Amundsen en Scott de Zuidpool onderzocht en er ontstaat een theorie dat er een kanaal kan bestaan dat de Ross- en de Weddellzee verbind. De Schotse onderzoeker Shackleton organiseert een omvangrijke Trans Antarctica-expeditie met de driemaster Endurance om naar het kanaal te zoeken. Deze expeditie wordt wereldnieuws, staat dagelijks op alle voorpagina’s en spreekt tot ieders verbeelding. Als de Endurance in het pakijs is vastgelopen en langzaam wordt vermalen blijft dit heldenepos in de herinnering van velen.

Isabellatocht 1928 - De Groene GroepDe Groene Troep vernoemt haar grootste en hoogste tent enkele jaren later naar de Endurance als de tent tijdens een vroeg en koud paaskamp op een ochtend geheel met sneeuw is overdekt.

Wij zien deze tent op veel troepfoto’s van verkennerskampen en de befaamde Isabellatocht.

Tijdens de Duitse bezettingsjaren is de Endurance ook ondergedoken. Na de bevrijding van de stad Groningen in 1945 komt de tent weer tevoorschijn om naamloos dienst te doen tot ongeveer 1956.

 

Related Onderwerpen