Geschiedenis

Met ongeveer 100.000 leden is Scouting de grootste jeugd- en jongerenbeweging in Nederland. Scouting begint in Engeland, als veel jongens het boekje “Aids to Scouting” lezen dat door Baden-Powell is geschreven. Dit boek was bedoeld als een handboek voor volwassenen om technieken te leren als observeren, spoorzoeken, buitenleven, kaartlezen, overleven, inventiviteit en de ontwikkeling van eigen verantwoordelijkheid.

Om zijn ideeën te toetsen kampeert Baden-Powell in augustus 1907 met een groep van 22 jongens op Brownsea Island, aan de Engelse zuidkust. Hij wil daar ervaring opdoen met vier patrouilles en jongens uit Londen en Bournemouth. Dit kamp wordt gezien als het begin van Scouting.

In 1908 verschijnt van Baden-Powell zijn “Scouting for Boys” (Verkennen voor jongens) voorzien van zijn eigen tekeningen. Het is een handboek voor jongens en dat wordt onmiddellijk een geweldige bestseller. Het boek Scouting for Boys staat op de vierde plaats van de lijst met bestverkochte boeken, na de Bijbel, de Koran en Mao’s Rode Boekje.

Scouting groeit razendsnel met Baden-Powell als Chief Scout. Wereldwijd telt scouting nu ongeveer 34 miljoen jongens en meisjes en dat aantal groeit nog steeds. In het begin is scouting een beweging voor jongens en jonge mannen. In Nederland noemen ze zich “padvinders”. Later krijgen ook meisjes en jonge vrouwen een eigen padvindsterorganisatie die onder leiding staat van lady Olave Baden-Powell.
1 juli 1917
Oprichting van onze groep. Drie jongens beginnen in de stad Groningen een vierde padvinderstroep voor jongens van 11 tot 16 jaar. Ze kiezen een groene halsdoek. Troep IV, de Groene Troep is een feit.

1919
Hopman Paul Voerman wordt de nieuwe verkennersleider. Hij verlaat de troep in 1923.

1922
Verschijning van “De Voerman”, het eerste nummer van het mededelingenblad voor de troepleden.

1924
De troep gaat naar het buitenland, Zomerkamp in het Engelse Folkstone.

1928
Voortrekkers (oudere verkenners) maken de avontuurlijke “Isabellatocht” naar de Luxemburg.
Uit de Houtduivenpatrouille ontstaat een nieuwe padvinderstroep met grijze troep halsdoek, later bekend als de Rabenhauptgroep.

1932
De troep krijgt er een welpenhorde bij, bedoeld voor jongens van 8 tot 12 jaar. Daarmee is de troep IV een GROEP geworden.

1936
Onze groep krijgt de groepsyell “Ra ra djip djip fijn…. enz.”

1937
Alle Nederlandse padvindersgroepen moeten een naam kiezen. De Groene Groep heet voortaan “DE VOERMAN”, groep IV Groningen.
De Voermangroep gaat naar de Wereldjamboree in Vogelenzang.

1941
Robert Baden-Powell, de stichter van scouting, is in Kenia overleden.

1952
De Voermangroep bestaat 35 jaar. Welpen en Verkenners houden hun zomerkampen op kampeerterrein De Leemkûle bij Hattem.

1957
Scouting bestaat 50 jaar en het is 100 jaar geleden dat Baden-Powell werd geboren Dit wordt gevierd met een jubileum jamboree in Engeland.
De Voermantroep heeft haar zomerkamp in Engeland en Wales en bezoekt de jamboree.

1973
Scouting Nederland ontstaat uit een fusie van vier padvinders/sters organisaties.

1975
Dit jaar overlijdt Jan Barend Swierenga, de laatste van de drie oprichters van de Groene Groep.